О иницијативи

Иницијатива "Имате право да знате" је заговарачка иницијатива Балканске регионалне мрежа за владавину права (БРРЛН). Иницијативу подржавају адвокати одбране у кривичним предметима који су дио БРРЛН-ове Радне групе за кривични закон и који се баве правом у Албанији, Босни и Херцеговини, на Kосову, у Македонији и Србији. Циљ ове иницијативе је да се унаприједи владавина права кроз међусобну сарадњу адвоката одбране у кривичним предметима из регије.

Радна група за кривични закон је у оквиру свог рада идентифицирала два заједничка питања са којима се суочавају све државе чланице БРРЛН-а:

Право одбране да добије налог о провођењу истраге на почетку истраге и право на подношење жалбе суду на тужиочев налог за провођење истраге;
Право одбране да изврши увид у доказе тужилаштва прије одржавања рочишта о притвору.
Наведена питања су утврђена на основу препорука из Извјештаја о процјени реформе кривичних закона (хттп://бррлн.орг/уплоадс/доцументс/292/цлр_wеб.пдф), као и током састанка радних група одржаног у Охриду 13-15. априла 2018. године.

Поред националних заговарачких активности, проводе се и регионалне заговарачке активности под покровитељством БРРЛН-а, чија је једина сврха унапређење процесних права оптужених у кривичним поступцима и њихово усклађивање са стандардима ЕУ.

У проведби ових активности, Радна група за кривични закон користи подршку уреда Иницијативе за владавину права Америчке адвокатске коморе (АБА РОЛИ) у Скопљу, експертизу Вијећа адвокатских асоцијација и правних друштава Европе (ЦЦБЕ), адвокатских комора које су чланице БРРЛН-а и стручњака за заговарање из регије.


Share this post